qemu-devel
[Top][All Lists]
Advanced

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

[Bug 1779017] Re: qemu-system-arm: crashes raspian kernels with divide-b


From: Peter Maydell
Subject: [Bug 1779017] Re: qemu-system-arm: crashes raspian kernels with divide-by-zero
Date: Thu, 05 Nov 2020 10:59:29 -0000

This should be fixed for the 5.2 release, as we now have a model of the
cprman clock control module.


** Changed in: qemu
       Status: New => Fix Committed

-- 
You received this bug notification because you are a member of qemu-
devel-ml, which is subscribed to QEMU.
https://bugs.launchpad.net/bugs/1779017

Title:
  qemu-system-arm: crashes raspian kernels with divide-by-zero

Status in QEMU:
  Fix Committed

Bug description:
  While trying to boot a arm kernel for a raspi2 machine 
(kernel7-4.9.41-stretch.img in my case, but applies to other versions, too) the 
kernel crash with a division by zero. The output on the sreial console is:
  [   10.022377] [<8011d344>] (__warn) from [<8011d42c>] 
(warn_slowpath_null+0x30/0x38)
  [   10.024726] [<8011d42c>] (warn_slowpath_null) from [<804da378>] 
(uart_get_baud_rate+0xf8/0x160)

  ...

  [   10.094933] Hardware name: BCM2835
  [   10.101507] [<8010fb3c>] (unwind_backtrace) from [<8010c058>] 
(show_stack+0x20/0x24)
  [   10.105413] [<8010c058>] (show_stack) from [<80455f84>] 
(dump_stack+0xd4/0x118)
  [   10.140268] [<80455f84>] (dump_stack) from [<8010bed4>] (__div0+0x24/0x28)
  [   10.143065] [<8010bed4>] (__div0) from [<8045498c>] (Ldiv0+0x8/0x14)
  [   10.145553] [<8045498c>] (Ldiv0) from [<804e5538>] 
(pl011_set_termios+0x9c/0x37c)
  [   10.148017] [<804e5538>] (pl011_set_termios) from [<804da954>] 
(uart_change_speed+0x40/0xfc)
  [   10.185887] [<804da954>] (uart_change_speed) from [<804ddedc>] 
(uart_startup.part.3+0xa4/0x13c)
  [   10.222187] [<804ddedc>] (uart_startup.part.3) from [<804ddfcc>] 
(uart_port_activate+0x58/0x64)
  [   10.226014] [<804ddfcc>] (uart_port_activate) from [<804c93b8>] 
(tty_port_open+0xa0/0xe0)
  [   10.228398] [<804c93b8>] (tty_port_open) from [<804dce64>] 
(uart_open+0x40/0x48)
  [   10.264254] [<804dce64>] (uart_open) from [<804c1d70>] 
(tty_open+0xc0/0x678)
  [   10.266697] [<804c1d70>] (tty_open) from [<802753f0>] 
(chrdev_open+0xe0/0x1a0)
  [   10.269049] [<802753f0>] (chrdev_open) from [<8026d964>] 
(do_dentry_open+0x1f4/0x314)
  [   10.271620] [<8026d964>] (do_dentry_open) from [<8026ec00>] 
(vfs_open+0x60/0x8c)
  [   10.275245] [<8026ec00>] (vfs_open) from [<8027f39c>] 
(path_openat+0x2bc/0x1040)
  [   10.312827] [<8027f39c>] (path_openat) from [<80281040>] 
(do_filp_open+0x70/0xd4)
  [   10.317860] [<80281040>] (do_filp_open) from [<8026efd8>] 
(do_sys_open+0x120/0x1d0)
  [   10.320370] [<8026efd8>] (do_sys_open) from [<8026f0b4>] 
(SyS_open+0x2c/0x30)
  [   10.357033] [<8026f0b4>] (SyS_open) from [<801080c0>] 
(ret_fast_syscall+0x0/0x1c)

  Tracking that down in the linux kernel source, it looks like somehow
  uart_get_baud_rate() returns 0.

  The same kernel could be booted without problem with qemu version 2.11.
  Trying to bisecting the issue revealed commit 
@d9f8bbd8eb4e95db97cf02bd03af86a3d606f4f1 as the culprit.

  Commandline to run was:
  qemu-system-arm -M raspi2 \
        -kernel "$KERNEL" \
        -m 1024 \
        -d guest_errors,unimp \
        -dtb bcm2709-rpi-2-b.dtb \
        -drive file="$IMG,if=sd,format=raw"

  Distribution is SuSE tumbleweed (x86_64, kernel 4.17.2), but same
  problem also happens with a freshly compiled qemu from git repository.

To manage notifications about this bug go to:
https://bugs.launchpad.net/qemu/+bug/1779017/+subscriptions



reply via email to

[Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread]