bug-gnu-emacs
[Top][All Lists]
Advanced

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

bug#25766: aspell problem in LaTeX mode


From: Bob Alice
Subject: bug#25766: aspell problem in LaTeX mode
Date: Sat, 18 Feb 2017 10:27:49 +0000

ispell-filter is empty. Here's the partial output (I used ispell-print-if-debug to get the messages in the same buffer):
.....
ispell-region: string pos (22->28), eol: 28, [in-comment]: [%], [add-comment]: [%], [string]: [^%fred}}
]
DEBUG-ISPELL-FILTER: ()
ispell-region: string pos (28->28), eol: 37, [in-comment]: [nil], [add-comment]: [nil], [string]: [nil]
ispell-region: string pos (29->37), eol: 37, [in-comment]: [nil], [add-comment]: [nil], [string]: [^envolope
]
DEBUG-ISPELL-FILTER: ()

I notice that it is sending two queries (one of which is nil) before it attempts to read the output. Perhaps this is the problem?

Somebody else sent me a mail saying this isn't a problem in the latest emacs. I'm happy to continue trying to debug if you think it's useful otherwise should I just upgrade and stop here?


On 17 February 2017 at 16:37, Eli Zaretskii <address@hidden> wrote:
> From: Bob Alice <address@hidden>
> Date: Fri, 17 Feb 2017 16:21:11 +0000
> Cc: address@hidden
>
> Note: I removed \autoref{alice}. It wasn't necessary. New file is:
>
> \caption{5\% \label{_fred}}
> envolope
>
> Debugger gives:
> ispell-region: string pos (29->37), eol: 37, [in-comment]: [nil], [add-comment]: [nil], [string]: [^envolope
>
> Running:
> /usr/bin/aspell -a -m -d en --encoding=utf-8
>
> Inputting:
> ^envolope
>
> Output:
> & envolope 7 1: envelope, enveloper, envelop, enveloped, envelopes, envelops, envelope's
>
> This output looks sensible, but the spelling options do not appear in the emacs buffer.

Strange.  I guess the next step is to look at what Emacs receives from
aspell.  I think if you display the value of ispell-filter in
ispell-process-line, it will show that.  Here's the relevant part of
ispell-process-line:

    ;; send string to spell process and get input.
    (ispell-send-string string)
    (while (progn
             (ispell-accept-output)
             ;; Last item of output contains a blank line. <<<<<<<<<<<<
             (not (string= "" (car ispell-filter)))))

Insert

    (message "%s" ispell-filter)

before the marked line, then load ispell.el manually, and repeat the
experiment.  The results should be in the *Messages* buffer.  Maybe if
we see what Emacs gets back from aspell, we will see the light.

Thanks.


reply via email to

[Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread]